ONZ-jaarsymposium
Onderwijs in de maatschappij van nu
De samenleving verandert razendsnel, en het onderwijs verandert mee. Lesprogramma’s en schoolvakken vernieuwen, technologie evolueert en leerlinggedrag verschilt van vroeger. Het ONZ-jaarsymposium Onderwijs in de Maatschappij van Nu biedt een dag vol inzichten en praktische handvatten om direct in de klas toe te passen.
Nadira Saab opent de dag met een lezing over het belang van technologie in het onderwijs. Joe Benetti sluit af met impact-driven education, waarin hij ingaat op de invloed van het secundair onderwijs op de ontwikkeling van het hoger onderwijs. Verder zijn er zes inspirerende workshops die je kunt bijwonen. Lees onderstaand het aanbod en meld je aan!
Keynote speaker: Technologie in het onderwijs- Nadira Saab
Nadira is Hoogleraar Onderwijswetenschappen en in haar onderzoeken richt ze zich onder andere op het gebruik van e-didactiek, technologie in het onderwijs en samenwerkend leren. Voor het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) heeft zij in 2023 de kennisagenda voor technologie in het onderwijs geschreven. Technologie biedt namelijk mogelijkheden om het onderwijs effectiever en efficiënter te maken, daarnaast kan technologie het leerproces van leerlingen ondersteunen, hun leerprestaties verbeteren en leraren helpen hun onderwijspraktijk te verbeteren.
Workshops
- Omgaan met controversiële onderwerpen in de klas – Geerte Savenije Geerte werkt als docent aan de Universiteit van Amsterdam als onderzoeker op het gebied van pedagogiek. Ze richt zich in het bijzonder op het behandelen van gevoelige of controversiële onderwerpen in de geschiedenisles.
- Hoe gebruik je VR-brillen in de les – Mart Mojet – Mart is postdoc aan de Universiteit van Leiden en middelbare schooldocent biologie in Leeuwarden. Hij doet onderzoek naar Virtual Reality (VR)-applicaties uit de good practice en hoe interventies voor het integreren van VR in de les kunnen worden vormgegeven. In zijn onderzoek kijkt hij naar de leeropbrengsten die deze VR-toepassingen opleveren in relatie tot individuele leerlingeigenschappen. Zijn methode bevat VR-simulaties, waarbij je bijvoorbeeld bij biologie het hart vanuit alle hoeken en gaten kunt bekijken met een VR-bril. Er worden ook VR-brillen meegenomen naar het symposium, zodat de docenten het zelf kunnen ervaren. Tijdens de workshops zal Mart een voorbeeldles biologie gebruiken, waarin hij de didactiek en ervaringen van het gebruik van VR-brillen in de les bespreekt. Hierna krijgen de docenten de kans om zelf aan de slag te gaan met de brillen.
- Motivatie in het puberbrein – Anne Visschers – Student Onderwijs Wetenschappen en loop onder andere stage bij het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek. Hier is zij bezig met het ontwikkelen en schrijven van een themapagina voor docenten, met als onderwerp Motivatie en het Puberbrein. Door middel van literatuuronderzoek verdiept zij zich in effectieve handvatten die je als docenten in de les kan gebruiken om de leerlingen actief te betrekken bij de les. Het doel is om niet alleen leerlingen in de klas te hebben die fysiek aanwezig zijn, maar ook motivatie hebben om mee te doen met de les en er ook daadwerkelijk iets van op de vangen.
- Hoopvol klimaatonderwijs – Michiel Dam & Mandy van Valkenburg – “De aarde gaat kapot en ik kan er niets aan doen!” Veel jongeren kijken niet bepaald positief naar de toekomst van de aarde, blijkt uit diverse onderzoeken. Bij de huidige generatie jongeren komen schuldgevoelens en angst veel voor wat zich uit in veel stress en spanning (eco-anxiety) wat zich weer uit in machteloosheid en boosheid. In zijn onderzoek richt Michiel zich daarom op onderwijsbenaderingen gericht op hoop zodat jongeren vanuit aangeboren hoop, probleemoplossend vermogen en creativiteit op een andere manier betrokken kunnen raken bij dit urgente onderwerp. Docente levensbeschouwing Mandy van Valkenburg (Vlietland College) is genomineerd voor de prijs van duurzame docent. Zij zet zich in voor groener onderwijs op haar eigen school en op alle andere scholen in Nederland. Zij laat geen moment onbenut om goede initiatieven aan elkaar te verbinden en probeert leraren te inspireren tot hoopvol klimaat onderwijs.Michiel en Mandy zullen in hun workshop theorie en praktijk verbinden en met de aanwezigen in gesprek gaan over het ontwerpen en organiseren van hoopvol klimaatonderwijs bij alle schoolvakken.
- Leerlingen begeleiden in het gebruik van chatbots – Lettie Dorst Hoe leert u uw leerlingen verstandig omgaan met AI-vertalingen? Lettie Dorst, onderzoeker en docent taalwetenschappen, deelt haar inzichten over machinevertaalgeletterdheid in het voortgezet onderwijs. AI-vertalingen zijn een handige tool voor leerlingen, maar hoe zorgen we ervoor dat ze deze slim en verantwoord gebruiken? In deze workshop ontdekt u; Wat u als docent moet weten over AI-vertalingen; Wanneer AI-vertalingen nuttig zijn – en wanneer niet; Hoe u leerlingen leert kritisch met AI om te gaan. Het gaat niet alleen om gemak, maar ook om taalbegrip en kritisch denken. Doe mee en geef uw leerlingen de juiste vaardigheden voor de toekomst!
- Terrorisme, politiek geweld en disruptieve momenten: hoe bespreek je ze in het klaslokaal? – Maxine Hernix De oorlog tussen Israël en Hamas, de invasie door het Russische leger in Oekraïne, de moord op Samuel Paty… Allemaal onderwerpen die lastig te bespreken zijn in de klas. Waarom is het belangrijk om dit soort heftige gebeurtenissen aan te kaarten? Hoe pak je dat soort gesprekken aan? Wanneer is het beter om dat niet te doen? En mag alles gezegd worden in het klaslokaal? In deze workshop ontwikkel je vaardigheden om een les te geven over deze onderwerpen en te reageren op heftige uitspraken van leerlingen. De training wordt gegeven en is gemaakt door TerInfo (https://ter-info.nl/): een programma van de Universiteit Utrecht om docenten (po, vo, mbo en hbo) te helpen bij het bespreekbaar maken van moeilijk bespreekbare onderwerpen.
Keynote speaker: Impact-driven education – Joe Binetti
Joe Binetti werkt als onderzoeker impactgedreven onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn werk richt zich op het ontwikkelen van open onderwijs en het scheppen van vrije leeromgevingen waarin leerlingen hun eigen creativiteit kunnen ontplooien. Een van zijn grote doelen is dan ook het samenbrengen van universitaire theorie met de ervaringen van leerlingen en studenten. In zijn keynote zal hij ingaan op zijn eigen ervaringen in het onderwijs, zowel uit zijn tijd als middelbareschooldocent in Italië als in zijn huidige rol aan de universiteit.
Wij kijken er enorm naar uit om met elkaar in gesprek te gaan over de uitdagingen en kansen van onderwijs in een veranderende wereld. Tot 9 mei!
Datum, tijd & locatie
Vrijdag 9 mei
Pieter De La Courtgebouw
Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden
Kosten
Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €135 voor een eendaagse nascholing. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht.