ONZ-Bijeenkomst Taal & Maatschappij
Hoe benut je de meertaligheid van de leerlingen in je klas? Welke vaardigheden hebben jongeren nodig om in een multiculturele samenleving te gedijen? En hoe heeft het koloniaal verleden nog steeds invloed op het wereldbeeld van zowel leerling als docent?
Deze bijeenkomst voor alfagammacoördinatoren en andere geïnteresseerde taal- en gamma docenten, om samen te praten over maatschappelijke vraagstukken en hun raakvlak met de praktijk in het voortgezet onderwijs. Zulke vraagstukken kunnen uitdagingen zijn, maar bieden vaak ook kansen. Spreker deze middag is de vakdidacticus en docent maatschappijleer Arthur Pormes.
Hokjesdenken en dekolonisering van denken, Arthur Pormes
De laatste jaren is er veel onderzoek gepubliceerd over het koloniale verleden van Nederland waardoor er ook in het onderwijs meer aandacht is voor welke verhalen er over dat verleden worden verteld. Die verhalen beïnvloeden ook de manier waarop we naar de wereld van vandaag in 2024 kijken. Welke taal gebruiken we en hoe wordt ons denken en ons onderwijs vandaag nog beïnvloed door koloniale denkbeelden? Hoe kun je als docent hiermee rekening houden in je onderwijs? In een korte presentatie zal aan de hand van een persoonlijk verhaal worden verteld hoe docenten hieraan kunnen werken.
We zullen samen ook in gesprek gaan over de interactie tussen taal en maatschappij met als uiteindelijk doel nieuwe praktische toepassingen te bedenken voor deze onderwerpen.
We zullen samen ook in gesprek gaan over de interactie tussen taal en maatschappij met als uiteindelijk doel nieuwe praktische toepassingen te bedenken voor deze onderwerpen.
Na de presentatie zal er een algemeen overleg zijn. De interactie tussen taal en maatschappij staat centraal, met het uiteindelijke doel om nieuwe, praktische toepassingen te bedenken voor deze algemene maar belangrijke onderwerpen. Meld je dus snel aan!
Datum, tijd & locatie
Datum: Donderdag 12 december
Tijd: 16:00-18:00
Locatie: Turfmarkt 99, Den Haag (Wijnhaven)
Presentatie Arthur Pormes van 16.00 – 17.30 uur
Alfagammacoördinatorenoverleg van 17.30 uur tot 18.00 uur.
Kosten
Voor partners van Onderwijsnetwerk Zuid-Holland (Bètasteunpunt Zuid-Holland en Regionaal Steunpunt Leiden) zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Hier vindt u een overzicht van alle partnerscholen van ONZ. Voor docenten van niet-partnerscholen worden wel kosten in rekening gebracht. Deze kosten bedragen €135 voor een eendaagse nascholing. De kosten worden bij uw school in rekening gebracht.