Bétaberoepen in het ziekenhuis
Dinsdag 27 november organiseerde de Universiteit Delft een inspiratie avond over bétaberoepen in het ziekenhuis. Wij waren hiervoor te gast in het Leids Universitair Medisch Centrum. Diverse bèta-professionals spraken over de mogelijkheden die er zijn voor de toekomstige bèta’s van de maatschappij.
Bob Hamans trapte de avond (eigenlijk nog middag) af. Hij is manager Medische Technologie, met speciale aandacht voor klinische technologie. Hij beschreef de belangrijkste pijlers van het LUMC: zorg, onderzoek en onderwijs en vertelde over de belangrijke rol die klinische technologie steeds meer speelt in het ziekenhuis, hierdoor is er behoefte aan mensen die de complexe technische IT-kant kunnen verbinden met de klinische zorgt. Dit vormde een mooi bruggetje naar de opleiding Klinische Technologie (Medical Technology), deze opleiding is een samenwerking tussen de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hubald Verzijl sprak over deze opleiding, hij werkt als klinisch technoloog in het LUMC en vertelde over het opleidingstraject en welke uitdagingen en ervaringen je tegenkomt tijdens je weg naar, maar ook als, klinisch technoloog. Waar je tijdens de opleiding vooral bezig bent met het ontwerpen en ontwikkelen van apparatuur, richt het werkveld zich meer op de implementatie hiervan.
Tom Dijkhuis, promovendus klinische technologie bij het onderzoeksteam van Sven Mieog, oncologisch chirurg en opleidingsdirecteur, sprak over zijn onderzoek naar de toepassing van fluorescentie-geleide chirurgie bij het verwijderen van tumorweefsel. De biologen onder ons kregen via een filmpje weer een kijkje in het echte menselijke lichaam, geen plastic voorbeelden dit keer.
Na de goed verzorgde netwerkmaaltijd spraken Hanna Lammertse en Maudy Wiendels over de regeneratieve geneeskunde, waarin zij zich bezighouden met orgaan-op-chip-systemen. In hun onderzoek gebruiken zij menselijke cellen om bijvoorbeeld hartweefsel te kweken, dat vervolgens kan worden getest op onder andere de bijwerkingen van medicijnen. Djente Bartels, derdejaarsstudent InHolland, kwam langs om te vertellen over zijn opleiding Medische Beelvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). Als hbo-student combineert hij tijdens zijn stage in het LUMC dagelijks technologie en biologie.
Siemen Brussee sloot de avond af met een presentatie over zijn promotieonderzoek naar de ontwikkeling binnen de pathologie van microscopie naar kunstmatige intelligentie. Hij benadrukte de waardevolle rol van AI in de pathologie, deze speelt in op de tekorten aan zorgpersoneel en pathologen en zorgt ervoor dat diagnoses sneller (en wellicht beter?) kunnen worden gesteld.
Het was een avond waarin veel docenten werden geïnspireerd door de mogelijkheden die in het verschiet liggen voor onze bètaleerlingen. Ook maakte de docenten zelf kennis met de nieuwste technieken en ontwikkelingen die een rol spelen in de hedendaags praktijk. Bovendien was het een mooie gelegenheid om (oude) bekenden en nieuw contacten te ontmoeten. Een inspirerende en goed georganiseerde avond, met speciale dank aan alle sprekers en organisaties die deze avond mogelijk hebben gemaakt.