Een druk bezochte leerlingendag Gender in de Oudheid
Op donderdag 30 januari zijn ongeveer 100 leerlingen en 20 docenten van scholen uit het hele land afgereisd naar Utrecht om deel te nemen aan de Leerlingendag Duik in de Oudheid: Gender en Etniciteit.
Een diverse groep van sprekers, waaronder universitair docenten, onderzoekers, promovendi en een verteller, namen de deelnemers mee in de wereld van Griekenland en Rome, en in identiteit, seksualiteit en genderkwesties zoals die zich in de oudheid voordeden. Zo bleek uit de lezing van Martijn Icks dat wereldstad Rome tijdens haar hoogtepunt door dichters en zangers werd geprezen om haar bruisende, multiculturele voorkomen; maar was deze multiculturaliteit een doel op zich, of een middel om de macht van de keizer en zijn legioenen te verheerlijken? En de verschillende mythes over Hermaphroditus, Tiresias en Caeneus, die, zoals Paul Groos levendig wist te vertellen, allemaal wegens verschillende redenen van geslacht veranderen: zijn dit voorlopers van de transgendergemeenschap, of moeten we hun verhalen door een andere lens beschouwen? In diverse werkgroepen werd een vergelijkbare onderzoekende blik geworpen op de gedichten van de Latijnse Sulpicia, op homoseksualiteit in het klassieke Griekenland, op de enigmatische figuur van de Syrische koningin Zenobia, op de tatoeage en de veelzijdige betekenis daarvan in de oudheid, op sport- en badhuizen (gymnasia) in Romeins Egypte, en op het blijvend belang van Latijnse teksten als cultureel bindmiddel door de eeuwen heen.
De leerlingen hebben dan ook niet alleen kennisgemaakt met een rijke wereld van denkbeelden, maar ook met de problemen en uitdagingen van wetenschappelijk onderzoek naar een lang vervlogen tijd. Een traktatie tussendoor en een wedstrijd ‘Ontwerp een Wapenschild’, waarvoor prachtige inzendingen werden ingediend, die de deelnemers tijdens de dag uittekenden, gaven de dag een extra levendig en feestelijk tintje.
Dank aan AlfaGammapartners, ONZ, U-Talent, Scholierennetwerk RUG, Ex Oriente Lux, VCN, Oikos, RMO Leiden, Stichting Zenobia en alle sprekers en workshopgevers voor het mogelijk maken van deze bijzondere dag!
Heb je ideeën voor de praktische organisatie, thema, programma of sprekers voor een volgende editie? Neem contact op met Renée Müskens via klassieketalen@alfagammapartners.nl.