Kick Off Havo Bèta programma 2025
Met speciale kennissessie voor docenten: “AI in het Onderwijs: Kansen en Risico’s”

 

We starten gezamenlijk bij De Haagse Hogeschool faculteit IT en Design. Daarna lopen we gezamenlijk langs de verschillende ruimtes bij de opleidingen.

 

Terwijl de leerlingen kennismaken met hun programma’s is er speciaal voor docenten een kennissessie over AI in het onderwijs gegeven door Eva Willems, coordinator AI & Onderwijs.

 

Programma: locatie
15:45 – 16:00 uurInloop en ontvangst in open ruimte faculteit Mens&TechniekFaculteit IT en Design
16:00 – 16:10 uurWelkom gezamenlijke opening
16:15 – 16:45 uurRondleiding langs de ruimtes programma’s faculteiten IT & D, TIS IT opleidingenFaculteit IT & D + TIS + User test lab
16:45 – 17:30 uurLeerlingen ontmoeten hun docenten van het HavoBetaprogramma en horen meer over hun programma.n.n.b.
16:45 – 17:30 uurKennissessie voor docenten: AI in het onderwijsn.n.b.
17:30 – 17:45 uurAfsluiting en einde programma Slinger 5.02

 

Inloop vanaf 15:45 uur Faculteit IT en Design

Adres:

Haagse Hogeschool Den Haag
Johanna Westerdijkplein 75
2521EN Den Haag
Routehttps://www.dehaagsehogeschool.nl/over-de-haagse/contact-bereikbaarheid/vestigingen

Leerlingendag: Gender en Etniciteit in de Oudheid

Zin om je leerlingen en jezelf helemaal onder te laten dompelen in de boeiende wereld van Grieken en Romeinen? Ben je nieuwsgierig naar hoe zij omgingen met thema’s als etniciteit en gender? Kom dan met je leerlingen naar de leerlingendag gender & etniciteit in de oudheid.

 

 

Doel & Resultaat

Het programma staat bol van interessante lezingen en interactieve workshops. Wat dacht je van een sessie over Noord-Afrikanen in het oude Rome? Of een workshop waarin je leert over transgenderidentiteiten in de oudheid? Of misschien wil je meer weten over homoseksualiteit en hoe men daar destijds over dacht.

Dit is dé kans om je leerlingen zich te laten verdiepen in onderwerpen die hen inspireren en die ze zelfs kunnen gebruiken voor hun profielwerkstuk. Of ze nu al een passie hebt voor geschiedenis, of gewoon nieuwsgierig zijn naar het verleden—dit evenement is speciaal voor jullie leerlingen en je bent zelf natuurlijk ook van harte welkom!

 

Aanmelden

Aanmelden kan via deze website.

Leerlingen kunnen zich ook aanmelden via hun docent Latijn, Grieks of geschiedenis.
Docenten kunnen ook een mail sturen naar klassieketalen@alfagammapartners.nl.

 

Datum, tijd & locatie

Donderdag 30 januari
Van 11.00 tot 16.00 uur
Universiteit Utrecht

Kromme Nieuwegracht 80

Utrecht

Leidse Wetenschap en Debatdag
[Dit aanbod is een samenwerking met de DebatUnie & DNA in Beeld en geen ONZ activiteit]

 

Deze dag voor leerlingen uit de bovenbouw van het voorgezet onderwijs is het vervolg op het – inmiddels afgeronde – onderwijsinnovatieproject: Debat en Wetenschap in de klas 2022-2024.

 

De Leidse Wetenschap en Debatdag is gericht op actuele DNA thema’s.

Thema schooljaar 2022-2023: Aanpassen DNA van de mens: wel of niet wenselijk

Thema schooljaar 2023-2024: Commerciële DNA testen

 

 

DOEL & RESULTAAT 2025 (derde editie)

De derde editie van de Leidse Wetenschap en Debat Dag belooft wederom een boeiende en inspirerende dag te worden. Hoewel de specifieke details van het programma nog worden uitgewerkt, is het zeker dat de derde editie voortbouwt op het succesvolle format van vorige jaren. Het evenement zal wederom een mix zijn van lezingen, paneldiscussies, en interactieve sessies die de deelnemers uitdagen om actief deel te nemen aan het debat.

 

Houd deze website in de gaten voor meer informatie over het programma en de sprekers. Zodra dit bekend is, zullen we dit hier delen. Mis deze gelegenheid niet en meld je nu alvast aan!

 

 

DAGPROGRAMMA 

Volgt

DATUM, TIJD & LOCATIE

Woensdag 16 april

vanaf 09.00 uur

Hogeschool Leiden, Zernikedreef 11, 2333 ck Leiden

Masterclass Ondernemerschap voor docenten en leerlingen

Het aantal jongeren tussen de 12 en 18 jaar met een eigen onderneming steeg dit jaar naar 3000 inschrijvingen bij de KvK. Ook in de leeftijd van 18 tot 25 jaar nam het aantal nieuwe bedrijven toe tot ruim 129 duidend KvK-inschrijvingen. Ondernemerschap is een onderdeel van het vak bedrijfseconomie maar krijgt niet altijd de aandacht die het verdient in de klas. In deze masterclass willen we docenten economie en bedrijfseconomie inzicht en casuïstiek aanreiken om in de klas te gebruiken. Dit doen we door aan te sluiten bij de verschillende domeinen van de syllabus. Ook nodigen we graag leerlingen uit die nadenken over het starten van een eigen onderneming of hier al mee zijn begonnen. Voor hen kan de masterclass een goede start zijn van een eerste eigen onderneming.

 

 

Het programma:

14:00 – 14:15: Opening door Gerry Kouwenhoven (Lector en projectleider Inholland) en studenten Lieke & Femke (CEO van Friturum en studenten Inholland)

14:15 – 15:00: Lezing Christiaan Stokkermans over juridische stappen en regels m.b.t. starten van eigen onderneming (domein B)

15:00 – 15:10: Korte pauze

15:10 – 16:00: workshopronde 1 (keuze uit onderstaande 3 workshops)

16:00 – 16:50: workshopronde 2 (keuze uit onderstaande 3 workshops)

16:55 – 17:30: Korte plenaire afsluiting o.l.v. Gerry Kouwenhoven en start netwerkborrel.

 

De workshops:

1. Jip Dresia over skills en vaardigheden bij ondernemerschap (domein A)

Tijdens deze workshop leer je meer over het belang van ondernemende vaardigheden in het onderwijs en gaan we aan de slag met hoe je leerlingen kunt motiveren om echt aan de slag te gaan met hun ideeën. Wat zijn ondernemende vaardigheden en hoe kun je deze bij leerlingen stimuleren? Hoe pas je dit toe in je eigen onderwijs of, in andere woorden, hoe zorg je ervoor dat je eigen onderwijs ook ondernemend wordt?

 

Jip werkt als programma manager onderwijs bij het Erasmus Centre for Entrepreneurship, het ondernemerschapscentrum van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Met als missie om ondernemende vaardigheden te ontwikkelen, faciliteert het centrum hands-on trainingsprogramma’s voor studenten, ondernemers en publieke/private organisaties in samenwerking met de universiteit en andere nationale en internationale partners.

 

2. Willemijn ter Hoor over marketing en haar eigen onderneming Saucijs Uniq (domein E)

Tijdens deze workshop krijg je een korte introductie over het ontstaan van een onderneming vanuit schoolprojecten en de rol van docenten hierin. Daarnaast bekijken we een aantal marketing gerichte vraagstukken over het veranderen van je marketingstrategie en de praktische toepasbaarheid hiervan. Zo leer je hoe consumenten over de streep te trekken en je in een veranderende markt flexibel in te zetten.

 

Willemijn studeerde in 2020 af van de opleiding Food Commerce and Technology waar ze het bedrijf Saucijs UNIQ heeft opgericht. Dit bedrijf heeft als doel de Nederlandse consument op een zo toegankelijk mogelijke manier te introduceren aan duurzame wilde gans. Met de blik op de eiwittransitie en bourgondisch genieten brengt ze gans aan de man.

 

3. Soufia Ettahe over kosten en winstvraagstukken (Domein F)

Het is onder andere de missie van Inholland Finance/Accountancy om elke leerling in Nederland te laten proeven van ondernemerschap. Binnen Inholland Finance/Accountancy hebben ze een gebundeld 1ste jaar samen business studies. Dit geeft de finance en accountancy studenten een brede bagage en veel kennis over organisaties.

 

Het ontwikkelen van ondernemerschap houdt onder meer in:

 

Met casuïstiek neemt ze jullie mee in het ondernemerschap

 

Soufia Ettaher is accountant en bedrijfskundige/ MBA en heeft 12 jaar in de accountancy gewerkt en daarna in het bedrijfsleven als controller. Bijna 6 jaar geleden heeft ze besloten om het onderwijs in te gaan. Naast het lesgeven binnen Inholland domein Finance & Accountancy, houdt ze zich bezig met onderwijsontwikkeling en kwaliteitsverbetering.

Doel & Resultaat

Deze bijeenkomst is bedoeld voor docenten die lesgeven in de vakken bedrijfseconomie of economie en voor leerlingen die een eigen onderneming hebben of er aan denken deze te gaan starten. Het doel is informeren en professionaliseren van docenten op het gebied van ondernemerschap en hen casuïstiek aan te reiken voor in de klas. Voor leerlingen die ambitie hebben een eigen onderneming te starten kan het event een eerste stap zijn en een leuke plek om vragen te stellen en andere ondernemers te ontmoeten.

 

Tijd & Locatie

Op 16 februari organiseert Onderwijsnetwerk Zuid-Holland, in samenwerking met Hogeschool Inholland Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam de masterclass ondernemerschap. De bijeenkomst vindt plaats bij het het Erasmus Centre for Entrepreneurship in Rotterdam en duurt van 14:00 tot 17:30 uur.

Antibiotica Scavenger hunt voor leerlingen

Wist je dat antibiotica resistentie een steeds groter probleem wordt? En wist je dat bacteriën antibiotica kunnen produceren?

Voor de Antibioticadag op 18 november van Leiden City of Science hebben we een leuke en leerzame scavenger hunt ontwikkeld, waar onderbouwleerlingen van de middelbare school aan mee kunnen doen. Via de app ActionBound krijgen de leerlingen een aanwijzing die hen naar een locatie in Leiden leidt waar een QR code is verborgen. De leerlingen moeten een vraag over antibiotica beantwoorden om de volgende hint te krijgen. Er zullen verschillende onderzoekers aanwezig zijn met informatie die kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden die verschijnen wanneer de QR-code wordt gescand. Het doel is om de leerlingen kennis bij te brengen over het onderwerp antibiotica en antibioticaresistentie!

Verkrijgbaar in het Nederlands of Engels.

 

 

In het kort

Wat: Scavenger hunt over antibiotica

Wanneer: vrijdag 18 november 2022

Wie: onderbouwleerlingen van de middelbare school (havo/vwo). De activiteit sluit het beste aan bij de leerstof van biologie en nlt.

Duur: 1 – 1,5 uur

Start: Centrum van Leiden, de exacte locatie wordt later bekend gemaakt. Deelname kan de hele dag van start gaan. Geef in het aanmeldformulier een voorkeur voor starttijd door.

Groepsgrote: 30 leerlingen (de leerlingen worden ingedeeld in groepjes van 4-6 leerlingen)

Aanmelden: U kunt zich aanmelden via onderstaande aanmeldlink.

 

 

 

Antibiotics scavenger hunt (English)

Did you know that antibiotic resistance is a growing problem? And did you know that bacteria can produce antibiotics?

For the Antibiotics Day of Leiden City of Science we have put together a fun scavenger hunt activity that junior high school students can take part in. The students will Using the app ActionBound, the students will receive a clue that will lead them to locations around Leiden where a QR code will be hidden, the students have to answer a question to get a new clue. Various researchers will be there to offer some information that can be used to answer questions that appear when the QR code is scanned. The aim is to teach the students about the topic of antibiotics and antibiotic resistance! Available in Dutch or English.

 

In short

What: Scavenger hunt about antibiotics

When: Friday the 18th of November 2022

Who: junior high school students (HAVO, VWO) (it fits best with biology and nlt)

Duration: 1 – 1,5 hour

Start: City centre of Leiden, the exact location will be announced later. It is possible to leave at any moment during the day. Please fill in your preferences in the apllication form.

Group size: 30 students (the students are divided into groups of 4-6 students)

Registration: to participate you have to register your class via the link ‘Aanmelden’.